zaken doen gelderland uitsnede@2x

Met succes zakendoen in Duitsland, waar moet u op letten

U hebt serieuze plannen om zaken te gaan doen in Duitsland en u wilt er een succes van gaan maken. Duitsland biedt ongelofelijke mooie kansen. Het is in ieder geval één van de grootste afzetmarkten in Europa met bijna 84 miljoen inwoners.

Exporteren naar Duitsland is een kans die u wilt benutten en waar u nu concreet werk van wilt maken. Het belangrijkste is dat u, zoals eerder genoemd, een product van topkwaliteit en goede contacten heeft en dat u weet wat de verschillen in bedrijfscultuur tussen Nederland en Duitsland zijn.

Het belang van een goede voorbereiding

Alles begint met een eerste stap. En een uitgebreide oriëntatie op de nieuwe Duitse afzetmarkt en de Duitse cultuur. Wat zijn de wetten waar u rekening mee moet houden? In formele en culturele zin? We vertelden al dat Duitsers in eerste instantie redelijk formeel zijn, u rekening moet houden met hiërarchische verhoudingen in de Duitse bedrijfscultuur en altijd op tijd moet zijn. Maar wat is nog meer van belang om van zakendoen in Duitsland een succes te maken?

Nog een aantal zaken in de Duitse cultuur om rekening mee te houden

Duitsers vinden het erg belangrijk dat u degelijkheid en deskundigheid uitstraalt en het ook daadwerkelijk bent. Zorg dus voor een goede voorbereiding, weet dus u over praat en zorg ervoor dat u antwoorden paraat heeft op vragen die u naar alle waarschijnlijk kunt verwachten. Nette omgangsvormen zijn uiteraard van belang maar de concrete inhoud is in de Duitse cultuur minstens zo belangrijk!

goede-voorbereiding-exporteren-naar-duitsland

Zorg ervoor dat u een gesprekspartner op niveau bent

Duitsers hebben vaak al een beslissing genomen voordat ze met u aan tafel gaan. Zorg er dus voor dat u zelf als beslissingsbevoegde bij de afspraak aanwezig bent. Zo kunt u spijkers met koppen slaan wanneer dat nodig is.

Houd rekening met en benoem titels

Duitsers zijn er trots op wanneer ze een titel hebben. Zorg er van te voren dat u weet wat de titel is van uw gesprekspartner(s) en dat u ze daar ook mee aanspreekt. Dit is in de bedrijfscultuur van Duitsland één van de belangrijke zaken om rekening mee te houden.

goede-beheersing-van-de-duitse-taal

Goede berheersing van de Duitse taal

Wanneer u of iemand van uw delegatie de Duitse taal beheerst wordt dat door uw potentiële zakenpartner zeer op prijs gesteld. Een stevige basis is van belang maar het hoeft niet perfect te zijn. Bovendien beheersen wij van NuDuitsland.nl de taal perfect en helpen wij u graag verder in de gesprekken. Zorg altijd voor kloppende web- en folderteksten, offertes, correspondentie, contracten en teksten in het Duits en dat alles gecheckt is door iemand die er verstand van heeft. Een goede eerste indruk is van zeer belangrijk en vergroot uw kans op succes!

Afspraak is afspraak

Dit geldt in de Duitse cultuur eigenlijk voor alles: dat u op stipt op tijd bent voor een afspraak en dat u zich houdt aan wat er is afgesproken of contractueel is vastgelegd. Een noodzakelijke voorwaarde voor succesvol zakendoen in Duitsland.

Lunchen of dineren?

Wanneer u Duitsers voor zich heeft gewonnen is dat vaak de basis voor een jarenlange samenwerking. Dat mag gevierd worden! Een belangrijk cultuurverschil is dat Duitsers er veel eerder voor kiezen om samen met u als nieuwe zakenpartner in een mooi en goed restaurant op niveau te gaan dineren. Weet dus wat de Duitse cultuur hieromtrent is en stel voor om te gaan dineren om zaken en de relatie te bekrachtigen. De in Nederland bekende zakenlunch is in Duitsland beduidend minder populair…

Onderhoud uw relatie

De basis is gelegd, u doet zaken op de Duitse markt. Maar hoe zorgt u ervoor dat die basis stevig blijft? Het gaat er in de Duitse cultuur om dat u vertrouwen wint en bovenal behoudt. Dus mail en bel regelmatig of spreek af. En check of over en weer alles helder is en goed is vastgelegd.

Succesvol stappen zetten op de Duitse markt: NuDuitsland.nl helpt u op weg!

Er is veel om rekening mee te houden om zakendoen in Duitsland met haar specifieke bedrijfscultuur tot een succes te maken. Want er zijn belangrijke zakelijke cultuurverschillen tussen Nederland en Duitsland. NuDuitsland.nl helpt u graag en goed op weg om een positie op de Duitse markt op te bouwen. U hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Wij van NuDuitsland.nl kennen de markt, de mensen en de Duitse cultuur door en door. We hebben een enorm netwerk, weten wat er speelt en waar u in uw specifieke branche en in de bedrijfscultuur van Duitsland rekening mee moet houden. En het belangrijkste: wij zorgen ervoor dat u concreet in contact en aan tafel komt met handelsagenten en afnemers die voor u relevant zijn. Zodat u daadwerkelijk omzet gaat genereren! Hiernaast is Nuduitsland.nl op de hoogte van alle mogelijke exportsubsidies.

Gaat u voor zakelijk succes in Duitsland? We horen graag van u!

We vertellen u graag over hoe u dat kunt bereiken. NuDuitsland.nl is uw persoonlijke gids naar concreet zakelijk succes in Duitsland. Daarbij zijn er in elke Nederlandse provincie mooie subsidiemogelijkheden die alles nog makkelijker maken. Meer weten of een afspraak plannen? Bel of mail even. We horen graag van u!

[GRATIS] Weten of uw bedrijf klaar is voor export naar Duitsland?

De Nederlandse regering heeft export zeer hoog in het vaandel staan. Middels een gratis SIB-voucher (Starters International Business) kunt u samen met een zeer ervaren exportcoach bepalen waar u als bedrijf staat als het gaat om export. Welke landen zijn voor u interessant en hoe kunt u het best beginnen. De gratis SIB-Voucher aanvragen? Lees er meer over op de volgende pagina: Starters International Business