Drenthe

Welkom in de Provincie Drenthe.


Aan de Oostkant grenst de Provincie Drenthe aan de Duitse deelstaat Nedersaksen (Niedersachsen). Een Duitser in de grensregio kent steden als Coevorden en Emmen van het inkopen doen en wellicht van Wildlands Adventure Zoo. Een grotere groep Duitsers zal ook herkenning hebben met de jaarlijkse TT in Assen.

Vanuit Drenthe is het gemakkelijk om als ondernemer de focus te leggen op uitbreiding richting de Randstad. Via de snelweg A37 bent u echter wellicht sneller in steden als Bremen en Osnabrück. Over de grens, naar het Zuiden, rijdt u in minder dan 2 uur tot in het hart van het Duitse Roergebied (Ruhrgebiet).

De Provincie Drenthe is zeer actief als het gaat om het ondersteunen van ondernemers. Vanuit het programma Ik ben Drents ondernemer wordt o.a. ook het starten en/of uitbreiden van export ondersteund.

 

INTERREG
De grensregio’s in Europa zijn de verbindende schakels van de Europese Unie. Door samenwerking over de grens verliezen de nationale grenzen in Europa meer en meer aan betekenis. Ter ondersteuning van deze grensoverschrijdende samenwerking heeft de Europese Unie het subsidieprogramma INTERREG in het leven geroepen. Met INTERREG worden samenwerkingsprojecten langs de Europese grenzen financieel ondersteund.

Voor de Nederlands-Duitse grensregio staat in de periode 2014-2020 een bedrag van ca. 440 miljoen euro ter beschikking. De doelstellingen die met deze middelen moeten worden bereikt worden beschreven in het samenwerkingsprogramma “INTERREG Deutschland-Nederland”.

De belangrijkste doelstellingen van het programma zijn de verhoging van de innovatiekracht van de grensregio en het verminderen van de barrièrewerking van de grens

U kunt als publieke of private rechtspersoon, organisatie of bedrijf een projectaanvraag indienen. Gesubsidieerd worden uitsluitend projecten, waarbij Nederlandse en Duitse partners met elkaar samenwerken. De financiering van projecten bestaat altijd uit een eigen bijdrage van de partners, EU-subsidiemiddelen en vaak ook uit nationale en regionale subsidiemiddelen (bijvoorbeeld van ministeries of provincies).

Meer informatie over Interreg is te vinden op de website www.deutschland-nederland.eu.