Zeeland

Welkom in de Provincie Zeeland.


Zomaar aangesproken worden in het Duits is in Zeeland geen zeldzame ervaring. Elk jaar bezoeken vele oosterburen onze provincie, maar komen de meeste toeristen hier eigenlijk wel uit Duitsland? De meeste toeristen in Zeeland komen nog altijd uit ons eigen land. Vorig jaar waren dat 1,4 miljoen Nederlanders. Ze zijn vooral afkomstig uit de provincie Brabant, Zuid-Holland en Gelderland. De Duitsers komen wel op de tweede plek, met 600.000 toeristen.

Economisch vizier
Economisch gezien zullen veel Zeeuwse bedrijven in het geval van export richting het Zuiden kijken. Belangrijkste buitenlandse handelspartner voor de Provincie Zeeland is België en in het bijzonder Vlaanderen. Vanuit België wordt de 'exportlijn' dan doorgetrokken naar Luxemburg en Frankrijk. Pas daarna komen het Verenigd Koninkrijk en Duitsland in het vizier.

Toch is Duitsland de grootste consumentenmarkt van Europa en ook de Duitse industrie geniet wereldwijde faam. Daarin zouden twee Zeeuwse topsectoren toch meer naar Duitsland kunnen kijken. Agri-Food voor 82 miljoen Duitsers en de innovatie op het gebied van industrie.