NNHM, Groningen

De Nederlandse export naar China groeit harder dan de totale Nederlandse uitvoer. In 2011 werd er ruim elf keer meer naar China geëxporteerd dan in 1996. Voor Duitsland is eenzelfde trend zichtbaar. Toch lopen Duitsland en Nederland qua exportgroei naar China nog achter op andere landen van de Europese Unie, waaronder het Verenigd Koninkrijk. Hier ligt dan ook een grote uitdaging voor het Duitse en Nederlandse bedrijfsleven en dit brengt ook grote kansen met zich mee.

Vanuit de stad Groningen ondersteunt de Noord-Nederlandse Handelsmaatschappij bedrijven die willen exporteren naar China. Tot nu toe was de scope beperkt tot Nederlandse opdrachtgevers, waaronder bekende merken als Auping (bedden) en TikTak (koffie en thee). Voor genoemde opdrachtgevers zijn inmiddels de nodige successen te noemen.

Vanuit China bestaat een grote vraag naar producten van Duitse makelij. Met deze gedachte wil de Noord-Nederlandse Handelsmaatschappij actief zoeken naar uitbreiding van haar opdrachtgevers in Duitsland. De dienst en de contacten in China zijn voor Duitse bedrijven ongetwijfeld ook van grote meerwaarde.

‘Made in germany’ geniet wereldwijd aanzien, zo ook in China. Doel van NNHM, binnen het subsidieprogramma, was het om in gesprek te komen met Duitse voedselproducenten met een bewezen staat van dienst en een uitgebreid productassortiment. Daarbij mogen de gespreksprtners nog geen export hebben naar China en moet men bereid zijn om exclusiviteit te bieden aan NNHM voor de Chinese markt.

Resultaten
Binnen 6 maanden heeft Nu Duitsland de eigenaren van NNHM in contact gebracht met meerdere Duitse producenten in de Food-sector. Een aantal van deze gesprekken heeft ook daadwerkelijk geleid tot verdere kennismaking en besprekingen in de richting van concrete samenwerking

Links
Website www.nnhm.nl