Wieringa knappertjes, Wildervank

In juli 1914 vestigt Hendrik Wieringa zich als bakker in Wildervank. Hij neemt samen met zijn echtgenote Grietje Munneke de broodbakkerij en winkel over van zwager Hendrik Boer. Negentien jaar later ontwikkelt Hendrik een geheel nieuw soort cracker, een variant op de typisch Groningse hardbroden, in die tijd geliefde kost voor landarbeiders en zeelieden.

Het nieuwe product krijgt de naam Wieringa’s Knappertjes. Vanaf 1933 bouwt Hendrik Wieringa met zijn Knappertjes een reputatie op in de directe omgeving, maar ook ver daarbuiten. Vier van zijn zoons, Harm-Jan, Edo, Roelf en Jaap, leggen zich één dag in de week toe op het venten van de Knappertjes. In de bakfietsen, waarmee ze langs klanten en winkels gaan, bevinden zich houten kisten met daarin de losse Knappertjes, die zodoende per stuk worden verkocht.

Twintig jaar later, aan het begin van de jaren ’50 van de vorige eeuw, zijn de Knappertjes zo succesvol dat de broers Edo en Jaap Wieringa zich volledig gaan toeleggen op de productie en verkoop. De Knappertjes worden afgezet via kruideniers in de wijde regio en in de rest van Nederland. Naast Knappertjes maakt de bakkerij op dat moment ook Groninger koek, kruidkoek en cake.

Sinds 1983 is het bedrijf in handen van de derde generatie: Henk Wieringa, zoon van Jaap Wieringa en vernoemd naar zijn grootvader Hendrik Wieringa, de bedenker van het Knappertje. Henk neemt alle taken over; zowel het productieproces als de verkoop. Hij slaagt erin om een goede ontwikkeling door te maken met het bedrijf en de naamsbekendheid van het Knappertje te vergroten. Op dit moment worden jaarlijks ongeveer vijf miljoen Knappertjes geproduceerd.

Recentelijk heeft het bedrijf twee jubileumjaren achter de rug. In 2008 bestond het Knappertje 75 jaar en in 2014 was het honderdjarig jubileum van het familiebedrijf. Na al die tijd zijn de Knappertjes nog steeds geliefd bij jong en oud.

Om in de trend van toenemend besef voor gezondheid mee te kunnen is een tweetal varianten van de Knappertjes ontwikkeld en in Nederland geïntroduceerd in het ‘gezondheid- en reformkanaal’: biologische en spelt. Voordeel van de varianten is dat er een betere marge haalbaar is.

Aan Handelsagent Duitsland is gevraagd om de kansen voor de verschillende producten van Wieringa op de Noord-Duitse markt te analyseren en in kaart te brengen.

Resultaten
Samen met Henk Wieringa werden 3 geïnteresseerde partijen in Berlijn bezocht, waaronder LPG Biomarkt met 14 eigen winkels. De verantwoordelijke inkoopster had haar keuze al gemaakt voor het bezoek: de knappertjes zijn welkom in het schap! Het bezoek was bedoeld om kennis te maken met de man achter de gezonde crackers uit Nederland.

In de maand februari 2018 bezochten wij samen met Henk en zijn zoon de grootste beurs op het gebied van biologische voedingsmiddelen, de BIOFACH in Nürnberg. Het resultaat waren goede gesprekken en opname in het assortiment door de groothandel AVE uit Nabburg.

Links
De Knappertjes van Wieringa gaan de grens over (Dagblad van het Noorden)